Split će se od studenoga 2011. grijati na plin

Bez autora
Oct 05 2010

U studenome 2011. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji prvi će se potrošači priključiti na sustav za distribuciju plina, koji će, kao odabrani koncesionar, sagraditi tvrtka EVN AG, 2344 Maria Enzersdorf, EVN Platz, Austrija. Temeljem ugovora, prvi bi plin trebali dobili gradovi Split, odnosno naselja Kamen, Split, Stobreč i Žrnovnica, Solin, Kaštela i Trogir s naseljima Trogir, Plano i Divulje te dijelovi općina Dugopolje, Klis i Seget s naseljima Dugopolje, Klis, Seget Donji i Seget Vranjica. Predviđeni kapacitet distribucijskog sustava je 101,7 milijuna metara prostornih na godinu. Za gradnju distribucijskog sustava bit će potrebno 440 milijuna kuna. Sustav će odabrani koncesionar sagraditi od naplate kroz tarifni sustav i kreditima. Koncesionar je dužan sagraditi, voditi, održavati i razvijati siguran, pouzdan i učinkovit distribucijski sustav, priključiti na sustav sve pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete prema važećim propisima i ako imaju građevinsku dozvolu ili se prema odredbama posebnog propisa smatra da je građevina sagrađena na temelju građevinske dozvole.

Split će se od studenoga 2011. grijati na plinU studenome 2011. godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji prvi će se potrošači priključiti na sustav za distribuciju plina, koji će, kao odabrani koncesionar, sagraditi tvrtka EVN AG, 2344 Maria Enzersdorf, EVN Platz, Austrija.

Temeljem ugovora, prvi bi plin trebali dobili gradovi Split, odnosno naselja Kamen, Split, Stobreč i Žrnovnica, Solin, Kaštela i Trogir s naseljima Trogir, Plano i Divulje te dijelovi općina Dugopolje, Klis i Seget s naseljima Dugopolje, Klis, Seget Donji i Seget Vranjica. Predviđeni kapacitet distribucijskog sustava je 101,7 milijuna metara prostornih na godinu. Za gradnju distribucijskog sustava bit će potrebno 440 milijuna kuna. Sustav će odabrani koncesionar sagraditi od naplate kroz tarifni sustav i kreditima.

Koncesionar je dužan sagraditi, voditi, održavati i razvijati siguran, pouzdan i učinkovit distribucijski sustav, priključiti na sustav sve pravne i fizičke osobe koje ispunjavaju uvjete prema važećim propisima i ako imaju građevinsku dozvolu ili se prema odredbama posebnog propisa smatra da je građevina sagrađena na temelju građevinske dozvole. Obvezan je ispunjavati i osigurati rad dispečerskog centra za vođenje distribucijskog sustava, mjerenja, sustava za praćenje parametara kvalitete plina i kvalitete isporuke plina i uređaja za odorizaciju plina, distribuirati plin na temelju sklopljenih ugovora te, među ostalim, izraditi plan za krizna stanja na temelju propisanih mjera.

Ugovorom o priključenju na plinski sustav utvrditi će se tehnički uvjeti priključenja, iznos naknade za priključenje, vrijeme i mjesto priključenja, kao i obveza koncesionara da koristi objekte transportnog sustava namijenjene za napajanje distribucijskog sustava u okviru ugovorenoga kapaciteta isporuke plina. Istim ugovorom utvrdit će se i obveze koncesionara u slučaju nekorištenja ugovorenoga kapaciteta isporuke plina ili korištenja isporuke plina ispod ugovorene razine.

Koncesionar će Županiji biti dužan plaćati stalni dio naknade od 10.000 kuna godišnje te promjenjivi dio od 0,1 posto od prihoda ostvarenog obavljanjem djelatnosti distribucije plina u prethodnoj godini na području za koje se daje koncesija na 30 godina. Koncesionar se obvezao da će nakon potpisa ugovora omogućiti priključenje kupaca na distribucijski sustav najkasnije unutar roka od mjesec dana od dana završetka i uzimanja u pogon stanica za mjerenje i predavanje od Plinacra. Prema predviđanjima iz županijskog upravnog odjela za gospodarstvo, razvitak i obnovu, plinovod bi u Dugopolju trebao biti najkasnije za godinu dana.

Županija je već ishodila lokacijske dozvole za gradnju visokotlačnog sustava i mjerno-regulacijske stanice, što je bio i preduvjet za raspisivanje natječaja za izbor koncesionara. Okosnica plinovodnog sustava Like i Dalmacije je magistralni plinovod Bosiljevo - Split, koji se u Bosiljevu povezuje na plinovod Pula - Karlovac. Plan predviđa gradnju cijelog plinovoda do kraja 2011. godine. Predviđeno je da se magistrali plinovod izradi od čeličnih cijevi radnog tlaka 75 bara i dužine 290 kilometara. Plinovod bi u županiji trebao biti gotov do kraja 2011. godine i planira se sagraditi do Ploča. Trasa sustava pratit će trasu autoceste, tako da će plinovod na području te županije biti dugačak 385 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik